Totuudesta

Totuus, tosi, todellisuus, tottua, toteuttaa, totella; nämä kaikki ovat etymologisesti yhteydessä toisiinsa joten tämän sanan ihmetteleminen on mahdollista kaikista näistä perspektiiveistä.

Oma ihmetykseni tätä sanaa nousi välähdyksestä, jossa totuus ja tottua linkittyivät yhteen. Siis mitä ihmettä? Mitä tekemistä totuudella ja tottumuksella on tekemistä toistensa kanssa? Sanalla totuus on Suomen kielessä maagillisia ulottuvuuksia. Tähän sanaan sisältyy ehdottomia ja totuudellisia ulottuvuuksia. Usein siis uskotaan että on olemassa ’totuus’, jonkinlainen takatodellisuus tai taustamatriisi, asioiden todellisempi tila.

Ottamatta kantaa yksittäisiin totuuksiin, lausun että totuus <-> tottua yhteys paljastaa että totuudessa on kyse tottumuksesta. Yleensä tämä on maailmankuvallista luokkaa ja se kattaa kokonaisen uskomusjärjestelmän. Totuutemme on se johon olemme tottuneet.

Totuus voi siis olla samanaikaisesti ohjaava että rajoittava. Totuuden sisällä totuudenmukaiselle on asenteet ja toiminmallit toimia menestyksekkäästi yhteisöä tyydyttävällä tavalla, mutta kommunikointi ’ulospäin’ voi olla vaikeaa ellei mahdotonta.

Lähin esimerkki itselle on opetus ala-asteella joka pyrki systemaattisesti suomalaiseen, tai enintään pohjoismaiseen, totuuteen kasvattamiseen. Mitä on arvoa tällä maailmankatsomuksen on yhä erilaistuvassa maailmassa? Yleensä ottaen yhteiskunnallisessa toiminnassa pyritään ’totuutta’ kohti. Omassa ajattelussa keskeiseksi on tullut totuudellisesta taustamatriisista poisoppiminen. Siis varsinaista ajattelua kohti, kohti avoimmuutta ja ymmärtämystä.

Lähteet: Nykysuomen etymologinen sanakirja, 313-314.

Mainokset

3 kommenttia

 1. amatoori said,

  lokakuu 8, 2007 klo 5:37 pm

  Joo, totuuteen liittyy tuo rajoittava tahi sulkeva ominaisuus, tällainen kokonaisvaltainen — totaalinen — käsitys (vähän niinkuin uskomusjärjestelmä tai maailmankuva). Mielenkiintoinen onkin tässä yhteydessä latinan totus-sana: http://www.etymonline.com/index.php?term=total

  Jännä, että Kaisa ei ole totus-totuus-yhteyden jäljillä.

 2. vierailija said,

  heinäkuu 28, 2011 klo 9:11 pm

  ”Ottamatta kantaa yksittäisiin totuuksiin, lausun että totuus tottua yhteys paljastaa että totuudessa on kyse tottumuksesta.”
  Onkohan totta. Paremminkin tottumuksessa on kyse totuudesta. Tosiasia on aina tosi. Se on sitten toinen juttu tottuuko siihen vai ei, yleensä tottuu.
  Tosiasiahan on että Suomen talvet ovat kylmiä. Sen tosiasian huomaa myös Mr. Mallorca vaikka onkin tottunut bermudashortseihin ja t-paitaan. Siinä sitten totutellaan talveen.

 3. Pikku Myy said,

  syyskuu 16, 2011 klo 11:55 am

  ”otuus voi olla sanat ja näyttö/todiste jostain mikä on ollut ja on tänäänkin laillista, vahvistavaa, parantavaa y m v kaikilla mahdollisilla tasoilla – mielipide joka yhdistää kansallisesti ja joka on pidettävä.

  Totuus voi myös olla sanat ja näyttö jostain mikä on ollut ja on tänäänkin laitonta, pahaa, sairaaksi tekevää y m v kaikilla mahdollisilla tasoilla. Sellainen asia ei ole mielipide, ei yhdistä kansaa ja on näin olleen kiellettävä henkilökohtaisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti – mikä luonnollisesti johtaa henkilökohtaiseen, kansalliseen ja kansainväliseen paranemiseen. ”

  http://www.arviointipalvelu.fi/saannottotuus.html


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: